Pages

Conferinţa Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice - Durban, Africa de Sud. Eveniment prezentat tuturor Francmasonilor de către Agenţia de Presă Masonică din România (APMR)

Implicaţiile securităţii în schimbările climatice

Conferinţa a prezentat modul în care ministerul american al apărării reacţionează la schimbările climatice prin politici de adaptare. Comandorul Scott Bunnay (Biroul de Strategie - Departamentul Apărării) a fost cel care a prezentat moderat conferinţa.

Amanda Dory a participat la această conferinţă via o video-conferinţă, în direct de la Pentagon. Aceasta a vorbit despre trendurile pe care Departamentul Apărării le vede ca modelând pe viitor securitatea mediului. De asemenea, a vorbit şi despre provocările şi oportunităţile care sunt întâlnite în acest proces: efecte de prim ordin, implicaţiile securităţii şi oportunităţile potenţiale. De asemenea, a prezentat pe scurt şi Strategia de Securitate Naţională şi Strategia Militară Naţională.


Contraamiralul David Titley (Marina Statelor Unite) a făcut o prezentare generală a situaţiei şi a prezentat modul în care Marina Statelor Unite colaborează cu alte state pentru a diminua riscurile produse de schimbările climatice.

John Conger a avut şi el o intervenţie în direct de la Pentagon, acolo de unde a vorbit despre problema resurselor de apă dulce din Africa, atrăgând atenţia asupra câtorva ţări din Africa (Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Somalia, Etiopia, Sudan, Sudanul de Sud, Africa de Sud etc.), Asia (ţările din Peninsula Arabică, Orientul Apropiat, Iran, Pakistan, India, China, Mongolia etc.), dar şi din Europa (Polonia, Marea Britanie, Germania etc.).

De asemenea, Conger a prezentat şi ţările din Africa cu care Statele Unite colaborează în acest domeniu: Egipt, Tunisia, Algeria, Maroc şi aproape toate ţările din Africa Subsahariană.

Contraamiralul Titley a răspuns unei întrebări adresate de Secretarul General al APMR cu privire la relaţia cu Rusia (Secretarul nostru General doreşte a şti dacă problemele menţionate şi privitoare la mediul arctic sunt de o natură globală, atunci Contraamiralul Titley ne poate spune ceva despre nivelul de colaborare cu Marina rusească?).


Răspunsul lui Titley a fost unul pozitiv: "Serviciile de securitate ruseşti au participat în iunie 2011 la o reuniune organizată de Statele Unite unde au trimis trei generali cu trei stele. Au fost discuţii tehnice anul acesta la Moscova, În zona de coastă Alaska-Siberia există o cooperare zilnică pentru că ambele părţi ştiu că nu trăiesc într-un vacuum. Este o relaţie importantă şi profesionistă şi vom continua să lucrăm cu ei".


Participarea Agenţiei de Presă Masonică din România la acest eveniment se datorează sistemului de comunicaţii al Departamentului de Stat, fapt pentru care Secretariatul General mulţumeşte pentru acest lucru, considerând iniţiativă americană ca fiind una benefică comunităţii internaţionale.